lördag 28 september 2013

Tripp trapp

Så där ja! Nu börjar det likna nåt. Ett av våra altanräcken är nu borta och en trappa är byggd. Det gjorde hantverkarna på 3/4 dag! Tanken är att vi ska fortsätta med resten av altanräcket och byta ut korsen mot ribb(l)or. Men först ska vi tvätta hela altanaen så att den blir lika fin som det nybyggda. Mot Bauhaus och högtryckstvätt!

Före
 
Efter
 Idag var vi på förskolan och lyssnade på hela skolans fredagssång. Då samlas alla avdelningarna - 1-åringar liksom 6-åringar och sjunger tillsammans. Det var jättemysigt att se & höra. Alla barn sitter å stilla och tysta att man undrar om de går på Tavegyl.

På fredagar går storasyster på dans och hon ÄLSKAR verkligen det! Hon sa igår att hon vill vara där för alltid. Det är bra betyg!


 
 Sen fortsatte vi på hösttemat och lagade skummig kantarellsoppa. Mums!
Trevlig helg allihop!

torsdag 26 september 2013

Storasyster har knäckt koden

Nu kan storasyster cykla! Hon har varit på gång ett tag, men eftersom vi inte har övat så ofta (skäms på oss föräldrar), har det inte riktigt släppt. Förrän igår. När hon helt plötsligt insåg att hon cyklade själv, tjoade hon om och om igen:
"- Jag kan! Jag kan! Jag kan!"
Sen sa hon stolt med världens största leende:
"- Jag lärde mig direkt."

 
 

Kvällscykling/promenad
På cykelpromenaden hade tjejerna sina nya hoodies som kom med posten idag. Åh så spännande med paket! De slet upp paketet och blev så glada så glada över innehållet! Det innehöll var sin mormorstickad fin glitterkofta och var sin GAP-hood i fleece direkt från London. Tack mormor & morfar!

Paketöppning och glada miner 

Idag var det min mans tur att stå för maten och då blev det en höstgryta med kött, morötter, svamp och en massa annat gott! Vi kör på med vårt hösttema.

        Gott & tjusigt serverat                           Tjejerna fick ett Rapunzeltorn av ris
 
Under middagen började det plötsligt "regna snö". Hagla med andra ord. Tjejerna blev himlastormande förtjusta och sprang ut i bara strumplästen för att samla hagel. Till deras besvikelse, smälte det i handen.
 

onsdag 25 september 2013

Genvägar kan ibland bli senvägar

Jo, jag måste ju också berätta att vi har funnit en genväg till förskolan. Tidigare har vi bara känt till två vägar - en genom trollskogen och en längs med en trafikerad bilväg. Eftersom vi brukar ha vagn eller cykel med oss till förskolan, har vi mestadels gått längs med bilvägen och det är ju inte så skoj. Mellan oss och förskolan finns ett "berg" så det är liksom inte bara att gena rakt över (tro mig, vi har försökt) utan man måste gå runt det, precis som i "Tigerjakten". Men nu har vi faktiskt hittat en genväg. En utmärkt gångväg som leder över "berget" och ner på andra sidan, precis på baksidan av förskolan. Tjejerna tycker att det är en jättespännande väg och vi har bestämt att Riddar Katos spejare (Ur Mio min Mio) finns överallt där och att det är passagen mellan Stockholm och "Landet långt borta" där flickorans hästar "Miramis" och "Glitteröga" väntar. Där heter de inte längre sina vanliga namn utan Sal och Ray. Det enda "problemet" med genvägen är att den ibland kan ta lite längre tid eftersom tjejerna gärna vill stanna och leka "Mio min Mio" på vägen... 



                    Trafik                                      Sal & Ray på genvägen

tisdag 24 september 2013

Morgonstund har guld i mund

Den här vyn kan jag leva med. Solen som går upp över ett dimhöljt fält. En ny dag som gryr. Nya förväntningar. Nya krafter. Ny energi.
 
God morgon!
 
Det är utsikten från storasysters rum. Hon fick välja rum när vi flyttade hit och då ville hon ha det med fönster mot fältet. Att vara äldst har sina fördelar. Det kan jag erfara som är yngst av tre. Jag fick ärva kläder, leksaker, cyklar, hade minst rum eller ett genomgångsrum i sommarstugan, jag fick gå att lägga mig först etc.
 
Men om du frågar min storasyster, så tycker hon att jag och vår bror fick mindre strikta tider när vi skulle vara hemma och att vi kom undan med mer saker. Antar att det alltid kommer finnas två sätt att se på saken och båda har förmodligen rätt. Det hade nog varit nyttigt att få prova någon annans skor för en dag, för att se hur det skulle kännas att vara tex storsyskon, lillsyskon eller mellanbarn. Ensambarn eller en i en hel skock. Att vara ensamstående förälder, fattig eller rik. Ja, nog skulle det vara nyttigt alltid. Att vända upp och ner på sin egen lilla värld och sina referensramar. To think outside the box. Tror att man skulle bli mer ödmjuk gentemot livet då.
 
På tal om lillasyster. Det här är dagens outfit. Eller gårdagens faktiskt. Tidigare har hon bara velat ha rosa klänningar på sig, men av nån anledning har hon på sistone börjat bli lite mer medgörlig. Hon protesterar inte lika vilt över mina klädförslag och igår fick jag, utan minsta lilla protest, igenom mitt marina tema. Det kan ha berott på att hennes kompis i spegeln var så snygg att hon ville ha samma kläder på sig. Hur som helst, en milstolpe i vår treårings utveckling.
 
"Dagens"

måndag 23 september 2013

Hösthelg

Helgen har verkligen gått i höstens tecken. Vi har höstfixat i huset och i trädgården, tänt höstens första brasa, myst med levande ljus under filtar och kollat film. Jag har planterat ljung medan min man har sågat till stänkskydd (eller vad det kan tänkas heta) till stuprännorna och tätat desamma. Vi rensade de flesta rännorna förra helgen, så nu ska det väl vara fritt fram för en riktig skur. Men fortsatt sol funkar också.
 
I fredags morse kom äntligen våra hantverkare för att bygga staket. Några dagar sena, men vi hade ingen direkt brådska, så det var lugnt. De började gräva hål för staketstolparna i en väldans fart och jag och min man passade då på att smita iväg och fira fredag med en lunch. Men vi hann inte ens sätta gaffeln i maten förrän vårt larmbolag ringde och sa att larmet i garaget hade gått. Vi ringde hantverkarna och de hade letat efter kranen till vattnet i (det larmade och tydligen olåsta) garaget så att de kunde blanda cement till att gjuta stolparna med. Stackarna, de måste blivit vettskrämda! Eftersom vi inte var långt hemifrån, körde min man hem för att larma av och fixa med vattnet. Kvar blev jag i solen.
 
                 Virke                                        Mitt lunchsällskap försvann i all hast
 
Nog för att hantverkarna var sena, men det tog de igen i effektivitet. Staketen står nu färdiga efter bara två dagar. Två dagar på två man. Otroligt duktigt! Och nöjda blev vi också. Nu blir nästa projekt att riva räcket på altanen, bygga trapp och sätta upp ribblor istället för kors. 
 
Baksidan mot gångstig

Framsidan mot gatan
 
Tillbaka till fredagen. Storasyster älskar verkligen att dansa och i fredags började hon på dans. Jag var lite tveksam till hur det skulle gå efter som hon inte kände någon där, men det var inga problem, Hon var helnöjd! Sen slutade hon inte att dansa på hela dagen utan dansade hela vägen i säng. E-Type och Lady Gaga är favoriterna för tillfället. Lite Sean Banan slinker väl också ner.
 
Bra fotarbete!                                         Vätskepaus
 
När det blev lugnt i huset, tittade vi på Idol. Sen var det dags att vika in hovarna, trodde vi. I samma stund som jag tände en utelampa, sa det pang och hela huset slocknade. ALL el gick. Inte bara i ett rum, utan hela huset. Jordfelsbrytaren hade inte löst ut och vi kunde inte hitta felet i elcentralen. Vilken elektriker ringer man en fredagskväll vid 23? Kan man knacka på hos händiga herrn i grannhuset? Snilleblixt: vi ringer vårt elbolag. Sagt och gjort. Det visade sig att Fortum hade en dygnet-runt-jour som var toppen! De klurade ut att det nog var en andra jordfelsbrytare alt. en säkring i den yttre elcentralen som hade gått. Jaha, finns det en sån? Jodå, vi hittade två centraler till varav en satt på utsidan av garaget. Mycket riktigt hade jordfelsbrytaren slagit ut där och vips så var elen igång igen. Tack Fortum!
 
 
  En liten TV framför vår trasiga TV                Min händiga man fixade elen

På lördagen inventerade jag vinterkläderna och kollade vad som var för litet. Sen drog vi ut på vinterklädjakt. Jag vet, det verkar tidigt, men tydligen har det redan börjat bli slutsålt på vissa storlekar i några butiker. I september redan! Inte klokt. Men nu har tjejerna i alla fall fått ihop en bra garderob inför hösten och vintern. Det är bara ett par vinterkängor till storasyster och några varma vantar och underställ som ska kompletteras. Nu ska jag verkligen försöka skänka bort och sälja lite gamla vinterkläder som mest ligger och tar upp plats.  
 
Fodrade regnkläder och vinterkläder i en enda röra
 
Sen åkte vi hem till några vänner som bjöd på picknick vid sjön, en massa lek och god middag på det. En riktigt bra dag!


 
    Barnvagnsligan                                På en sten vid en sjö i en skog

 I söndags vaknade jag till en doft av brasa. Min man hade smugit iväg på morgonen och köpt ved och satt igång en brasa. Till på köpet stod han och lagade scrambled eggs. Vilken man! Det blev en riktigt bra start på dagen!

Brasan vann över Bolibompa

Sen blev det bilbarnstolsshopping till nya bilen och handlande av lite annat smått och gott. Chokladbullar bland annat.

Mums med fika!
 
För att runda av helgen vågade jag mig på att göra en söndagsstek för första gången med potatis, gräddsås, gelé och äppelmos. Det var som sagt första, men inte sista gången jag gjorde det!

torsdag 19 september 2013

Hösten är här

Igår var verkligen ingen bra dag. Efter morgonens fight, gick plötsligt vår sex månader gamla TV, som kostade alldeles för mycket pengar, sönder. Skärmen ser nu mer ut som ett konstverk av Piet Mondrian, och det är ju inte riktigt tanken.


Konst eller bara konstigt?

 
Men inget ont som inte för nåt gott med sig, eller hur? I morse åt vi alla frukost vid matbordet tillsammans. Ingen tog mackan i språng, ingen åt sin mat ensam efter att hen servat alla andra och ingen åt framför TVn.  Vi hade en lugn och harmonisk familjefrukost. Precis som i flingreklamen. Nästan.

Bild lånad från Kellogg´s

Och lämningen på förskolan gick lika smärtfritt den. Pappa D skötte den biten idag.
 

"Dagens"

Annars kan jag rapportera att hösten hittat till Ön. Så fort det gick! Ena stunden var det sommar och värme och sen 9 grader och regn. Men jag välkomnar faktiskt hösten. Jag var inne i stan i veckan och hösten slog emot mig på Hötorget. Älskar Hötorget och alla frukthandlare som ropar efter en.
” - Billigt, billigt! Vackra fröken, kom och smaka.”
Det är som att man är på en marknad i Mellanöstern.  Förutom att det är lite kyligare och språket är annorlunda. 
 
 

Härliga Hötorget
 
 Goda höstdelikatesser
 


 

Hur som haver, hösten med sin friska luft och sina härliga färger är magisk! Dessutom kan man med gott samvete kura upp sig i soffan under en filt med en kopp te, eller varför inte ett glas rött? Jag mötte faktiskt upp min vän N igår kväll och njöt av ett glas rött och lite tjejsnack, på just restaurang Rött på Rörstrandsgatan. Mysigt!

Välkommen hösten!

onsdag 18 september 2013

God morgon, eller?

Finnes: Två trotsiga och labila pre teen-tjejer med ett sjuhelsikes humör.
Sökes: En vandrande pinne.

I morse fick jag erfara hur tonåren kan tänkas att bli. Gud hjälpe mig! Morgonen började så himla bra. Nästan lite för bra. Jag borde anat oråd.

 
Morgonmys i storasysters säng                           Klädracet gick smidigt

Rond 1
När vi var redo att klä på oss ytterkläderna, fick storasyster plötsligt ett utbrott pga att hennes nya fina byxor med silverstjärnor inte riktigt passade med någon klänning. Jag förklarade lugnt att det var jättesnyggt med den tunikan hon redan hade på sig och att klänning kanske passar bättre med strumpbyxor eller tights. Då åkte byxorna av och storasyster sprang omkring som en yr höna och letade efter passande klänning med tillhörande strumpbyxor eller tights.
Mamma 0 - barn 1.

Rond 2
Efter att den förvånansvärt samlade och lugna mamman sagt att hon får ha på sig vad som helst, bara hon kommer nångång, bröt storasyster ihop igen eftersom lillasyster var påklädd före henne.
Jo, men vad kan det tänkas bero på tro? Och så fortsatte det.
Mamma 0 - barn 2.

Rond 3
När båda barn var påklädda och på väg ut i bilen (den där mysiga skogspromenaden som vi hade planerat in på morgonen hanns inte längre med) kom mamman på att lillasyster inte hade kissat. På hela morgonen.
"- Jag är inte kiiiiiisseeeeenööööödiiiiii!" skriker lillasyster om och om igen medan den nu lite stressade mamman plockar ut henne ur bilen igen och går och låser upp huset igen, drar ner alla byxor och galonisar och sätter lillasyster på pottan till ljudet av,
"- Jag är inte kiiiiiisseeeeenööööödiiiiii!"
"- Men gör kisskollen i alla fall, så hjälper jag storasyster ute i bilen".
Mamma 1 - barn 2.

Rond 4
När den nu mycket irriterade och stressade mamman går ut mot bilen kommer till hennes förvåning en skrikande 3-åring med trosor, byxor och galonisar nere vid anklarna springande efter henne skrikandes,
"- Jag är inte kiiiiiisseeeeenööööödiiiiii!"
Och alla som har försökt springa med byxorna vid anklarna i gummistövlar vet hur det kan gå. Pladask, drattade lillasyster i backen med en bar rumpa i vädret.

Jag vet, dum mamma som fotar mitt i allt kaos

Tilläggas bör att under detta skådespel var halva gatan ute och på väg till jobb/skola. Alla smålog artigt och nån fällde en kommentar som drunknade i lillasysters skrik, men som jag tror handlade om barn och trotsåldern. Eller var det kanske om vår nya bil? Nåja, det får va vad det var.
Mamma 1 - barn 3.

Rond 5 (men den överlät jag över till de stackars pedagogerna)
Efter kisseriet (som fick Niagarafallen att blekna) kom vi i alla fall iväg för att stöta på patrull igen. Ingen av favoritfröknarna var på förskolan än och då brast det igen. Det sista jag såg när jag körde iväg var lillasyster skrikandes och sprattlandes på marken med två fröknar vid hennes sida.

Jämfört med denna morgon, tror jag att en match mot Mike Tyson skulle kännas en som en ljuvlig massage. God morgon eller hur var det nu?

måndag 16 september 2013

En obokad helg

Helgen som gick var i fredags helt obokad (förutom ett barnkalas) och vi ville verkligen ha det just precis så - inget inbokat. Bara påta omkring här hemma. Sen vet jag inte vad som hände, men helgen fylldes ändå med en massa, massa saker. Kul saker, men ändå. Vad hände med att bara vara och ta det lilla lugna?

I fredags åkte jag och min man på en snabb vända till några olika bilfirmor för att se om vi kunde hitta en liten billig extrabil. Vi har förstått att det kan vara bra så att vi båda blir lite mer självständiga och kan ta oss vart vi vill när vi vill. Dessutom blir det billigare för min man att pendla fram och tillbaka till stan i en liten bil än i vår SUV.

Efter en misslyckad och lite deprimerande bilrunda, hämtade vi våra små på förskolan. Under tiden vi svängde ihop fredagstacosen bjöd tjejerna på uppträdande i form av en rockig variant av "Lille katt". Efter middagen tittade vi alla på "Mio min Mio" och åt popcorn. Precis som fredagsmys ska vara!
 

                                 Rockig "Lille katt"               Bäst att hålla pappas tumme när filmen blir läskig

På lördagen packade vi in tjejerna i bilen och åkte till fler bilfirmor. På vägen dit svängde vi inom en biltvätt och det fick igång tjejerna. Oj, oj, oj! De älskar verkligen biltvätten.

Storasyster är tänd

Sen var de inte det minsta intresserade av att vänta lugnt och stilla i bilhallen, utan de lekte gömme mellan bilarna och sprang omkring som tokiga! Jag tog beslutet att istället ta med mig E & T, som verkade gå på Speed sen biltvätten, till närmsta park medan min man provkörde några bilar i lugn och ro. Efter misslyckat prutande på en Peugeot 207, åkte vi hem till Ön igen utan nån ny bil.

 

I Vanadisparken

Sen var det ombyte på 10 minuter och dags för kalas för storasyster och sen hem för mer lek med granntjejerna. På kvällen blev vi spontaninbjudna till några andra grannar på lite vin och hemmagjord stenugnsbakad pizza gjord i deras egenmurade stenugn. Mums va gott! Och trevligt! Tjejerna somnade ovaggade och jag och min man stannade uppe och kollade fler bilar på nätet. Spännande lördagsnöje vi har va?

 
                              "Knorren på grisen"                          I säng med alla nödvändigheter

På söndagen åt vi frukost ute i solen på altanen. Antagligen den sista för i år, så vi njöt extra av våra smoothies, american pancakes och kaffe. Så ska en söndagmorgon vara! Sen packade vi in hela familjen igen och drog ut på biljakt och till vår stora glädje hittade vi faktiskt en bil. Pappa D provkörde, förhandlade och tog i hand på saken för att på em hämta bilen. Sen for vi hem för lite lunch och muffinsbak. Jag hade nämligen fått en muffinsbok i namnsdagspresent av mina svärföräldrar, så den ville jag prova. 500 muffinsrecept. Nu är det bara 499 kvar att testa.
 
                                                           Blåbärsmuffins fick godkänt
 
Därefter kom mina svärföräldrar på fikabesök och sen var det dags att åka och hämta vår nya bil!
 
Silverpilen Leon eller "Felipe" om E får bestämma

Lite fix i trädgården innan regnet kom och sen satt vi inomhus och åt en hastigt ihopmeckad lasagne och rödvin. Det var den helgen det. Hur kunde den gå så snabbt? Vår heeeelt obokade helg. Men kul hade vi! 

 

fredag 13 september 2013

Släktet: Hantverkare

Eftersom vi har en liten smitare i familjen (guess who?!) bestämde vi oss ganska så direkt att vi behövde ett staket runt tomten. Inte så mycket för att hålla andra borta som att hålla de våra inne.


Nåt i den här stilen har vi tänkt oss

Även om vi bor längst bort på en återvändsgata med ett fritt fält och en skogsdunge bakom oss, så känns det tryggt att ringa in oss lite. Den första tiden i huset kunde grannarna bevittna ett blont yrväder enbart iförd blöja eller trosor springa gatlopp längs med gatan varje morgon. Och efter kom en svettig mamma i morgonrock eller en halvklädd pappa. Grannarna måste satt sitt morgonkaffe i halsen första gången och sen skrattet nästa gång. Vem vet, kanske att de tajmade oss till slut? Hur långt hinner det otroligt snabba lilla yrvädret innan en arg och halvnaken förälder får fatt i henne och generat bär hem den skrikande smitaren med ett fast grepp under armen?
 
Att smita eller inte smita? Det är frågan.

Nåväl, staket ska det bli. Vi måste bara hitta en hantverkare. Lättare sagt än gjort.
Flera har varit här och stegat, mätt, hmmm:at och offererat oss skyhöga priser för lite trä! Nu har vi precis fått rekommendationer om några som flera grannar har använt och resultatet ser mycket bra ut. Yes! De är dessutom prisvärda, men. Alltid detta men. De dyker inte upp. Till deras försvar, har de visserligen hört av sig och sagt att de inte kommer. Efteråt. Men det lovas runt och håller tunt.

"- Vi kommer förbi och tittar i helgen."
"- Vi kan börja på torsdag eller fredag i denna vecka."
"- Förresten, tisdag eller onsdag blir det."
"- Mer troligt onsdag."

Och så håller det på.

Undra om vi har nåt staket på plats innan tjälen kommer?