måndag 31 mars 2014

Folkfest inte folkmord!

Egentligen hade jag tänkt skriva om vilken bra helg vi har haft med mycket fix med hus och trädgård, försäljning av gammal och inköp av ny studsmatta, plantering, cykling och lek med grannar, fina vänner på besök och härligt väder. Jag hade tänkt skriva om känslan när lillasyster i lördags tittade på mig med sina glittrande bruna ögon och med glädje i rösten sade:
”- Vilken jättemysig måndag vi har haft idag!” (måndag=lördag)



Tussilagos och utefika på den nyoljade altanen


Lillasyster med bästa L och hopp i nya studsmattan

Men det känns så banalt med härliga vårklyschor när allt man hör och läser på nyheterna är att en småbarnspappa som gillade fotboll igår blev ihjälslagen mitt på blanka dagen. En pappa med små barn som kommer fråga om och om igen när pappa kommer hem. Och mamman får förklara att pappa blev ihjälslagen för att han hade ”fel” färg på halsduken. Jag mår fysiskt illa.

www.dif.se
För mig är våren förknippad med Allsvensk fotboll (Inte DIF eller HIF). Premiären är ett lika tydligt vårtecken som tussilago och skrapsår på små knän. Jag har sedan jag kan minnas, alltid gått på fotboll denna årstid och känt vårsolen värma i ansiktet. Det har varit folkfest och glädje. Visst, jag måste erkänna att jag inte alltid var där för bara fotbollens skull. I tonåren lockade annat på läktaren, mer än på plan. Min bror brukade retas och fråga om jag såg nåt av matchen när jag hade blicken mot det där killgänget på läktaren mest hela tiden. Ok då bror, visst hade du delvis rätt i det, men jag var faktiskt där för att kolla fotboll också.

Visst dör det massor med oskyldiga människor i krig och svält varje dag, och det är fruktansvärt men det är så svårt att greppa. Det som hände igår var så verkligt och grymt. Oprovocerat. Det var här och nu. Det kunde varit precis vem som helst.
Låt fotboll få vara glädje, folk- och familjefest. Inte fylla, slagsmål och död. Måtte polisen få fast förövarna och att de blir dömda till ett riktigt straff. Livstid på ”Bangkok Hilton” eller en håla i Afghanistan hade kanske varit nåt? Våld föder våld och vem vet var detta kan sluta i för hämndaktioner om inte polisen och samhället sätter P för det. Det vågar jag inte ens tänka på.

Jag vill att mina barn ska växa upp och kunna gå på fotboll i vårsolen med vilken halsduk de vill och titta på fotboll (eller på läktaren) utan att frukta för sina liv. 

lördag 29 mars 2014

Ekologiskt otrogen

Förra veckan var jag hos frissan. Jag tycker alltid att det är svårt att hitta en ny när man flyttat. Jag brukar känna mig lite otrogen mot min gamla frisör och därför blir besöket väldigt olustigt.

Jag testade en lokal frisör förra sommaren, men blev inte riktigt nöjd, så med skam i blicken kröp jag tillbaka till min gamla frisör i stan och fick snällt förklara att jag hade varit hos en annan. Nu tog jag mig i kragen igen och på rekommendation av min granne, testade jag ännu en lokal frisör.

Förutom att det är nära och behändigt, föll jag för salongens unika miljötänk. De erbjuder nämligen hårvård med minsta möjliga påverkan på miljön utan att för den delen tumma på kvaliteten. De satsar på en naturligare och mer ekologisk väg till vackert hår. Alla deras produkter är utan gifter och helt ekologiska! Bra både för frisörerna som slipper andas in giftiga ångor varje dag, bra för kunden och bra för håret. Win - win - win!

Man kunde också köpa till ögonbrynsplock, fransfärgning, ansiktsbehandling eller annat under tiden man väntade på att färgen skulle verka. Snacka om att göra det bästa av tiden.

Dessutom bjöd de på den absolut godaste latten ever! Den var gjord på nymalda ekologiska kaffebönor. Man tackar! 

Mitt hår är väldigt speciellt och svårt, men efter en vecka är jag fortfarande nöjd. Det är stort.
Så förutom att mitt hår är fint och att jag fick en VÄLIGT god kaffe så är även mitt miljösamvete rent. Kan det bli mycket bättre?                                 

                                          Fina lokalt tillverkade koppar från Form Från Skå

fredag 28 mars 2014

Hurra för vårt äpple!

Som jag nämnde för en tid sedan, firar vi gärna allt som går att fira i denna familj och idag är det dags för vår äldsta dotters nästannamnsdag.

Hon är döpt efter min fina mormor som ska ha varit en otroligt snäll och god kvinna. Jag hann tyvärr aldrig riktigt lära känna henne eftersom hon gick bort alldeles för tidigt. Men alla fina minnen har jag kvar och hennes namn lever vidare i släkten.
Vår äldsta dotter har fått hennes ovanliga, men ändå väldigt tidsenliga namn, som tilltalsnamn. Det hade jag "bestämt" redan innan jag träffade min man så det var tur för mig att han dels gillade namnet direkt, dels att vi fick en flicka.

Hurra för storasysters nästannamnsdag idag! Hennes namn betyder "äpple" på flera olika språk och det är väldigt passande. För precis som äpplet är storasyster otroligt söt, mycket omtyckt, god med en liten gnutta syrlighet i karaktären.
 

❤️ Vårt älskade äpple ❤️
 

torsdag 27 mars 2014

Hemkört

Jag är en stor vän av allt som underlättar vardagen. Som arbetande småbarnsföräldrar med hus och trädgård att sköta om och en massa kul saker på "att göra"-listan, så känns det fantastiskt när matkassarna kommer hem till dörren. Jag beställde maten sent i går kväll och strax efter lunch i dag kom budet. Snacka om snabb service! Tack Mathem.se!
 
Och som om inte det var nog, fick jag även två knippor påskliljor på köpet idag som en liten vårpresent. Nu väntar jag bara på att mina beställda kaffekapslar ska komma också, och sen kan helgen börja. Det är livet.
 

onsdag 26 mars 2014

Drömma går ju

Det är kallt ute, det blåser, det är grått och regnigt. Mars visar sig verkligen från sin allra sämsta sida. Sitter här och drömmer om värme, sol och en blomstrande och lummig trädgård. Det är förstås många år kvar till vår kala trädgård har växt upp, men så småningom hoppas jag att magnolia- och äppelträd ska blomma här, att perennrabatten ska lysa i alla möjliga tänkbara färger och att syrénhäcken ska dofta himmelskt. Och mitt i alltihop sitter vi alla i en hammock och dricker hemmagjord jordgubbssaft. Dagdrömmar när de är som bäst.
Nej, nu är rasten slut. Back to work.

 
Hortensia                                                             Pioner
 
Magnolia                                                       Stockrosor

 
 
Syrénhäck                                    Perennrabatt

måndag 24 mars 2014

Det här med att bo i hus...

Alltså, snacka om effektivitet på hög nivå! I helgen har vi högtryckstvättat klart hela terrassen (och den är STOR!), fixat med växterna i trädgården, varit sociala, tvättat all tvätt i korgarna, handlat mat, och mannen har jobbat. Vi har köpt ny cykel till lillasyster, monterat stödhjul och cykeltränat. Målat på huset, rensat garaget på cyklar, vagnar och annat som vi inte behöver längre, rengjort allt och lagt ut på Blocket - puh! Det känns som om jag verkligen skulle behöva en helgdag till nu för att ta igen mig.
 
Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på vad vi gjorde om helgerna när vi bodde i lägenhet. Vi åt ofta frukost ute på ett franskt café i närheten, vi brukade hänga i parken med en kaffe, träffade vänner/lekkamrater till tjejerna, promenerade längs med Norr Mälarstrand, matade änderna och en och annan storhandling. Hjälp va mycket tid vi hade då som vi inte riktigt tog till vara på. Tänk så bra att man kan vara efterklok.
 
Mannen min in action
 
Lillasyster var mäkta missnöjd med att vi ska göra oss av med allt och grät lillaskuttårar och skrek så det hördes över hela kvarteret. För att få slut på hennes tjutande så erbjöd jag henne att förvara alla sakerna i sitt rum om hon nu så gärna ville behålla dem, och det nappade hon på direkt. Att jag aldrig kan hålla min trut stängd.
 
 
              Lillasyster i upplösningstillstånd                       Tjejerna på sina stora cyklar

Vi hittade inte mindre än fem vagnar (varav en är en tvillingvagn) och 10 cyklar av olika slag på fyra familjemedlemmar! Nåt måste vara allvarligt fel med oss. Vilka hamstrar vi är! Men nu ska hälften bort. Vi slår ett slag för återbruk och får pengar i kassan som vi kan göra annat kul för. Betala den senaste elräkningen med t.ex. Tjohooo! Sa jag att det är härligt att ha hus?

lördag 22 mars 2014

Odlingsprojekt

Mitt och lillasysters lilla fröprojekt har börjat ta form. Stockrosfröerna som vi planterade härom veckan har nu kommit upp.

Jag har aldrig förgrott någonting förut och jag vet egentligen inte vad jag håller på med. Men jag fick tips om att hälla såjord i gamla mjölkförpackningar, trycka ner fröer och vattna. Sagt och gjort.

Lillasyster och jag följer utvecklingen med spänning. Sen ska de små plantorna planteras ut, men det tar vi tag i då. Just nu gläds vi åt att några av våra fröer gror. Hurra!

   

torsdag 20 mars 2014

Att jobba hemma

Det här med att arbeta hemma är inte alls dumt en dag som denna.
Ibland känns det som om jag är på vippen att få lappsjukan, men när det ligger en massa blötsnö utanför fönstret och här inne brinner det en brasa, så finns det inget annat ställe jag hellre skulle vilja arbeta på än här hemma. I myskläder med en varm kopp te framför datorn.

onsdag 19 mars 2014

Kosläpp 2014 here we come!

Jag säger som storasyster:
"- Oh yeah!"
Kosläpp 2014 är bokat och klart. En favorit i repris.

Förra året var vi för sena med anmälan så samtliga kosläpp i Stockholmsregionen var fullbokade. Vi gjorde dock en liten fuling och åkte dit ändå, på vinst och förlust, och blev insläppta. Det blev en jättemysig familjeutflykt och barnen har pratat om kosläppet många gånger sen dess.

Så i år såg vi till att vara ute i god tid och bokade in oss på en gård i närheten. Tror det är bra för våra små asfaltsblommor att få komma ut på landet och samtidigt få se hur mjölk faktiskt produceras. 

Här kan man gå in och boka kosläpp 2014. Muuuuu!

tisdag 18 mars 2014

I nöden prövas vännen

Tack alla söta som hörde av sig till mig igår när jag gnällde här i bloggen. I nöden prövas vännen, heter det ju. Ni vet vilka ni är - all kärlek till er! Tack för att ni finns i mitt liv ❤️

Livet är inte alltid en rak autobahn. Det är slingriga och snåriga stigar också. Och hur mycket man än försöker undvika de vassa taggarna, så fastnar man ibland och har svårt att komma loss. Men nånstans ser man ändå ljuset i tunneln och med hjälp av familj och fina vänner kan man ta sig dit och så småningom läker även revorna. Kvar blir ett ärr eller två som bleknar med tiden.

Idag är en bättre dag. Det finns hopp om livet. Några kul projekt på gång, men de är ganska livsomvälvande så det blir mycket tankeverksamhet som stjäl energi från vardagen.

På tal om nåt annat, så vill jag tipsa om vårt nya favvoprogram just nu "Husdrömmar" på SVT1, måndagar kl. 20:00. Tyvärr sändes det sista programmet igår, men det finns att kolla på SVT Play.

Förutom att man får följa olika husprojekt, får man även följa familjerna och deras livsöden. Det är en avskalad svensk produktion så man stöter på sjukdomar, personliga problem, skilsmässor och naturligtvis också glädje när drömhuset står färdigt. De håller för fullt på att spela in en ny säsong av programmet nu, så om du är i husbyggar/renovering/bygga ut-tagen, passa på att anmäla er. Kan tänka mig att man får en slant för sin medverkan. Kanske kan vara ett bra tillskott i byggkassan och en kul grej?


måndag 17 mars 2014

Måndagen den 13:e?

Idag vill jag bara gå och lägga mig igen och dra täcket över huvudet.

Vaknade i natt av att lillasyster hostade förfärligt. Efter lite vatten och gos somnade hon om bara för att vakna igen lite senare och mådde dåligt, stackaren!

Det blev som tur var ett fruktlöst försök i porslinsskålen och sen påbörjades operation: väckaallaihusetgenomattsjungahögtdomederaochmöbleraomsamtligafamiljemedlemmarisängarna. Lillasyster var nog den enda som tyckte att leken var rolig. Hon hade en hel massa fix idéer också. Hon skulle t.ex. absolut inte ha nån hink i beredskap OM utifall att hon skulle må dåligt igen. Och att klä in madrasserna i plastad frotté och dubbla lakan var inte att tänka på. Det var strängeligen förbjudet. Till slut fick jag ha hinken vid min säng (vilket resulterade i att jag satte foten i hinken när jag gick upp i morse)  och jag fick klä in pappas madrass i ”magisk frotté” som skulle göra att han inte snarkade. Sen fick lillasyster sova på den madrassen i vårt rum.


Sen somnade alla om. Nästan alla i alla fall. Klockan blev 03:27. 03:33. 03:45. 03:57 osv. medans jag låg och funderade på än det ena än det andra. Vad jag funderade på då, har jag såklart  ingen aning om nu, men jag vet att det var många bra lösningar jag kom fram till. Det kändes bra. Jag somnade till slut bara för att vakna vid 05:59 av att lillasyster ville ut och åka pulka. Som tur var skulle min man upp strax därefter, så han gick upp med morgontrollet och jag slocknade som ett ljus.

Efter att ha pulsat fram och tillbaka till förskolan i snöslasket, svettats som en gris när jag försökt prångla på galonisar ovanpå vinteroverallerna utan att ta av skorna först, kommer jag hem till datorkrångel. Jag har nu tillbringat hela förmiddagen i telefon med en datakunnig (?) kille som verkar ha sin första dag på jobbet. Aaaaaaaaahhhhh!!!
I dag är jag verkligen ynklig och känner mig ensammast i världen. Våren är borta, solen är borta, min familj är borta och en massa annat strular i livet. Här finns ingen som kramar mig eller ger mig en förhoppning om att allt snart kommer att bli bättre. Och så vet jag att det ändå bara toppen på isberget. Man kan inte alltid vara stark och positiv. Och hur mår du?

 

fredag 14 mars 2014

Namnsdagar

Jag tycker att man ska ta varje tillfälle att fira. Att fira födelsedagar känns nog ganska självklart för de allra flesta men kanske inte att fira namnsdagar. För mig är det en precis lika stor självklarhet att fira namnsdagar som att fira födelsedagar. Att fira det namn som är unikt för just den individen. Att fira personen bakom namnet.

Vi har valt två ganska ovanliga namn till våra töser för att vi vill att de ska få vara ensamma om sina namn. Att ha ett eget namn. Inte vara en i mängden, utan att just hon ska vara förknippat med det namnet. Även deras andranamn är ovanliga, på gränsen till påhittade, och deras tredjenamn är traditionella släktnamn med rojalistisk anknytning som firas i Fruntimmersveckan.

När jag växte upp fanns det både en och två "Sara" i min klass, "Anna" flödade det över av för att inte tala om "Johanna". Alla typiska 70-talsnamn. Mitt namn var på den tiden ovanligt och det kändes både lite trist men mest bra. Jag var unik. Sen att man kunde rimma väldigt "roligt" på mitt namn är ju en annan femma.

Just därför kom vi överens om att våra barn skulle ha unika egna namn som de får vara ensamma om i klassen och som inte gick att göra fåniga smeknamn av eller rimma på. Det sista väldigt viktigt. Britta, Ulla och Tyra var alltså uteslutet...

Baksidan med att ha ett ovanligt namn är att det inte finns några beständiga namnsdagar. Båda tjejerna hade namnsdagar i almanackan förut, men de har tagits bort eller flyttats. Därför firar vi nu två namnsdagar på deras nästannamnsdagar - idag den 14 mars och igen den 28 mars.

Så hipp, hipp hurra för lillasysters nästannamnsdag idag! Fira det som firas kan - det är min filosofi!
Hennes namn är en vacker kortform av ett Tyskt namn som betyder "stark stridskämpe" och det passar henne som handen i handsken!

❤️ Vår lilla unika stridskämpe ❤️

torsdag 13 mars 2014

Inspirera mera

Nu när storasyster har kommit in i ett lässtim så känner jag att jag gärna vill uppmuntra det på ett så bra sätt jag kan. Jag tyckte aldrig riktigt om att läsa när jag var liten, speciellt inte högläsning i klassen (hua!). Antagligen för att jag inte var så bra som min klasskompis Karin Johansson. Hon var en klippa på att läsa! Fort gick det och rätt blev det. Inte stakade Karin sig på några ord inte.

Därför är jag lite extra stolt över att min 5-åring redan skriver och läser både ord och meningar. För att inte tala om lillasyster som skrev hela sitt namn för första gången idag! Om och om igen.

Så min tanke är att fånga in tjejerna på uppstuds och att de ska bli lika självsäkra och duktiga i läs- och skrivkonsten som Karin. Så nu ska här uppmuntras och inspireras - i lagom dos.

Vi läser mycket och de har redan sina bokstäver på sina rum, bokstavstabletter att äta på, alfabetsböcker att läsa mm.


 

Så nu tänkte jag att lite pedagogisk inredning i rummen skulle kunna vara på sin plats. En av de här fina tavlorna från Hildas hem eller Isa form kanske skulle vara nåt.

AaBbCc, Hildas Hem                              Alfabet, Isa Form

 

Eller varför inte ett bäddset med alfabetet?
 
 
Alfabetet, Jotex                              Design letters by Arne Jacobsen
   

 Eller festliga väggklistermärken att klistra upp på dörr, väggar och fönster.


Vi får se vad det blir till slut. Tjejerna ska förstås få vara med och bestämma och då kanske mina pedagogiska planer helt omkullkastas. Högst troligt.

onsdag 12 mars 2014

Tussilago tussilull

Min mor hittade det ultimata vårtecknet i veckan och plockade såklart. De står nu i ett snapsglas på bordet och lyser som solen. Sol ute och sol inne.

Tjejerna är hemma sjuka idag så jag springer mellan kontoret och pysselstugan. Dagens räddning är Disney Princess colouring-sida där man kan printa ut alla Disneys fina prinsessor som sen tjejerna kan fylla i. En feberhet rekommendation från sjukstugan!


tisdag 11 mars 2014

En reprimand från 5-åringen

Tur att storasyster nu kan skriva så att hon kan sätta upp påminnelselappar till sin snurriga och förvirrade mamma. Efter att jag glömde ta med mig cyklarna till förskolan igår, satte hon upp en stor lapp på ytterdörren med ett klart och tydligt meddelande: Glöm inte cyklarna imorgon.
Ska bli det.
 
 
 

måndag 10 mars 2014

Vårbruk & Mello

Helgen har gått i vårens och musikens tecken.

Mina föräldrar kom på besök i fredags och hade med sig en hel skog med växter från deras trädgård. Ok, kanske inte en hel skog, men i alla fall en dunge.

Så det var bara till att ta fram spaden och börja gräva. Nu har vi planterat en massa växter med svåruttalade namn: Rhododendron, ‎forsythia, krusbär, syréner, rabarber, kvitten mm. Längtar redan tills de blir gröna och börjar blomma!


 
   Vår i en liten kruka!                                Tuff brud i lyxförpackning
 
Vi har också varit på mellofinalen på Friends arena och frotterat oss med kändisarna. Eller tja, vi fick i alla fall en skymt av artisterna. Stor skillnad att se festivalen live än i TV-burken, 



Sen har det cyklats runt runt på gatan, grillats för första gången och fikats i solen på altanen. Härligt!


En riktigt skön helg som gick alldeles för fort! Mer helg åt folket!

fredag 7 mars 2014

En helt vanlig fredag

Jodå, en helt vanlig fredagskväll hos familjen H.
En hinkkruka på huvudet och lite "Följa John" på det, så är kvällen gjord.
Inga konstigheter.

Trevlig helg alla!

torsdag 6 mars 2014

Många bollar

Som vanligt har vi många bollar i luften samtidigt. För nån vecka sen låg vårt fulla fokus helt på att fixa iordning i sovrummet. När vi hade kommit en bit med det, stannade det plötsligt upp. Var vi  nöjda? Var vi klara? Tröttnade vi? Fråga inte mig, för jag vet då rakt inte.

Det verkar istället som om vårt fokus har riktats mot projekt så som tvättstugan, badrumet och trädgården. Ingen plan alls liksom. Det bubblar en massa små olika projekt här hela tiden likt underjordiska små vulkaner. Plötsligt får en ett utbrott och då hamnar allt vårt fokus där tills den somnar igen och nästa lilla källa börjar puttra.

Senast i veckan ordnade vi med duschdörrar till en av duscharna. Efter att vi gjorde om SPA:t till TV-/lek-/gästrum så har vi saknat en dusch, men det ordnade våra trogna hantverkare i veckan.


Före & efter
 
Det här med hus alltså, alltid är det något och "att göra-listan" blir bara längre och längre. Vad sjutton gjorde vi av all vår tid när vi bodde i lägenhet med ett barn??? För att inte tala om alla pengar...

onsdag 5 mars 2014

50 nyanser av grått

"Fifty shades of Grey" lär vara en kioskvältare på tantsnuskhyllan, men titeln stämmer också väldigt väl in på dagens väder. Och gårdagens också för den delen. Och dagen innan dess. Ja, ni hajar. Det är grått, grått grått överallt, vart man än vänder blicken. Jag trodde mig se en liten solstråle på min promenad igår, men det kan ha varit en hägring, för den försvann lika fort som den kom.

 
MEN jag har hört att det ska vända. Det pratas om VÅR på gator och torg. En väldigt tidig marsvår med soooool och värme! Om man kikar på väderleksrapporten säger de samma sak där. 8-10 grader och sol i Stockholm kommande helg och vecka. Man tackar!

Men så pratade jag med min kloka Mor igår som glatt berättade att visst kan våren komma tidigt, men det betyder inte att vintern är över för det, tralala. Och så började hon berätta historier om när det hade snöat både i april och i maj på det glada 60-talet. Uppmuntrande värre kära Mor.

Nej nu ska jag inte gnälla om vädret. Det är vad det är och det blir vad det blir. Det ser positivt ut den närmsta tiden och det ska jag ta fasta på.