torsdag 27 februari 2014

Hundspann, after ski & skidåkning

Rubriken sammanfattar i stort sett våra dagar hittills på den här semestern.

Om man lägger till sol, snö, god mat och fina vänner också, så är semestersammanfattningen komplett.
 
   
 
   
 

tisdag 25 februari 2014

Till fjälls

Nu har vi lämnat Stockholm för en liten semester i min mans föräldrars fjällstuga. Vi kom igår och har redan varvat ner av atmosfären som råder här uppe och den friska fjälluften.

Det är plusgrader och grått, så visst kunde vädret ha varit bättre. Men semester och miljöombyte väger upp.

I eftermiddag står det en tur med hundspann på schemat. Det ser vi alla fram emot!
 
 
                          Fina Furubo                                              Tjejerna bestiger "Kebnekaise"

måndag 24 februari 2014

Födelsedgshelg

Vilken födelsedagshelg jag har haft! Blev uppvaktad på morgonen med skönsång, frukost på sängen och paket. På eftermiddagen lämnade vi tjejerna hos snälla farmor och farfar för att åka in till stan där mannen min hade bokat övernattning på hotell. Som om inte det var nog, väntade en flaska skumpa, frukt och choklad på rummet. Urlyxigt!

Sen gick vi ut på en shoppingrunda på stan där jag brände min födelsedagspeng på kläder. Precis vad jag behövde! Det kändes förbjudet att gå runt på stan utan barn, men oj så skönt! Efter shoppingturen gick vi tillbaka till hotellet och gjorde oss i ordning för att möta upp våra vänner på Hotellet för middag och party!


 
                                                            Elite Eden Park Hotel
 
Efter en härlig kväll med goa vänner och en god natts sömn kunde vi i stillhet njuta av frukost och morgontidning innan vi gick på en solig promenad ut på Djurgården. Snacka om energi! Sen var det dags att fira barnens kusin L som fyllde 1 år igår med pizza och tårta. Full rulle hela helgen!

Tack alla som har grattat och firat mig på alla olika sätt! Jag känner mig så tacksam och lycklig för att ni finns i mitt liv!

 
Vacker utsikt på Djurgården                                   Kärlekslås på Djurgårdsbron
 
 
 

Snödroppar                                   Fina Strandvägen

Nu sitter vi i bilen på väg mot Dalarna och lite sportlovsfirande. Jag har tagit halvledigt denna vecka så att jag kan jobba och vara lite ledig om vartannat. Tur att man kan vara så uppkoppad nu för tiden.

fredag 21 februari 2014

Alfons pappa

Vet du hur gammal Alfons pappa är? Inte? Gissa!

Han är tunnhårig, har läsglasögon, röker pipa och går mest omkring i bruna stickade tröjor och
typiska "farfarstofflor".

 
Om du som jag, gissade på en 50-60 år sisådär, är du fel på't.
Alfons pappa är 36 år. Jodå, han är en typisk 36 åring. Eller?



Jag fyller år i morgon och kan du gissa hur mycket jag fyller? Just det, 36 år. I morgon blir jag alltså lika ung gammal som Alfons pappa.

Vet inte riktigt hur jag ska hantera detta faktum. Kanske ska jag bara slappna av och börja röka pipa eller helt och hållet göra en motaktion? Får väl se hur det känns i morgon.

Over and out från 35-taggar´n.

torsdag 20 februari 2014

Snopet värre!

Hur paff blev inte jag när jag drog bort gardinen från fönstret i morse och tittade ut!? Jag hade helt missat att det skulle komma mer snö. Men så var det visst. Välkommen åter, Kung Bore.
 

 

Tjejerna blev väldans glada när de såg det vita snölandskapet. De satte på sig overallerna i ett huj och studsade ut i snön likt kalvar på grönbete. Så det blir bara till att ställa undan cyklarna och ta fram pulkorna igen. Se upp i backen...

onsdag 19 februari 2014

Vabruari

Vabruari är här igen. Årets sjukaste månad. Det märks verkligen på barngrupperna på förskolan. Mer än hälften är borta. De flesta ligger hemma med magsjuka.

Dessutom är sociala medier fulla av bilder på sjuka barn med bildtexten "Vabruari" efterföljd av en ledsen gubbe :( Det går inte att missa att vabruari är här.

När jag i morse möttes av den här lappen på förskolans dörr, kände jag för att vända på klacken och ta med mig tjejerna hem igen.


Vi ska på fjällsemester i nästa vecka och vill verkligen inte ställa in på grund av sjukdom!

För en tid sedan, var det någon som frågade mig om våra barn var friskare nu när vi flyttat ifrån stan. Efter lite betänketid insåg jag att så nog var fallet och funderade vad det kunde bero på. Det var inte så svårt att komma på.

Förskolelokalerna är större här än i stan, barnen är ute mycket mer, går i skogen, får frisk luft och barngrupperna är mindre. Så svaret är: javisst är barnen friskare nu än tidigare.

Visst, en och annan magbacill har vi åkt på under vintern men de har gått över ganska snabbt. Än så länge (peppar, peppar...) inga förkylningar, influensa eller annat. Hoppas att vi klarar oss hela vintern. Det blir till att äta apelsiner och knapra vitpepparkorn så det står härliga till framöver.

tisdag 18 februari 2014

En rumpnisse i familjen

"- Varför då?" är numera lillasysters mantra.

Om jag t ex säger att man måste äta.
"- Varför måste man äta mamma?
"- Jo, för annars orkar inte kroppen leka.
"- Varför orkar inte kroppen leka, mamma?"
"- Därför att den behöver energi och det får den av mat. Som bilen dricker bensin.
"- Varför dricker bilen bensin mamma?"

Och så kan det fortsätta ett bra tag. Jag blir så smått tokig. Fast det är också väldigt gulligt.

I helgen när vi var i en affär pekade hon på expediten och frågade högt:
"- Mamma, varför har hon en tjock mage?"
Som tur var, var det en flicka som var tydligt gravid, så vi kom lindrigt undan. Flickan var väldigt gullig och förklarade att det var en bebis där inne. När följdfrågan om varför det var en bebis där inne kom, så var vi gudskelov betalade och klara. Jag ursäktade min påflugna dotter, skyndade mig därifrån lätt rodnande och lämnade en hel affär med småflinande kunder bakom oss.

Varför gör hon på detta viset? Typiskt 3,5-årsbeteende tro?

Vaffö? Vaffö då då?

måndag 17 februari 2014

Sol & vår

Visst är det alltid härligt när våren kommer tidigt, men redan i februari?! Ute känns det verkligen som vår. Solen skiner från en klarblå himmel, fåglarna kvittrar, pulkorna är ersatta av cyklar, träden har fått knoppar och barnen har slängt av sig sina jackor fastän det bara är 5 grader och all snö/is inte är riktigt borta än. Helknasigt!

I går morse när lillasyster kom in till oss utbrast hon:
"- Det är sommar!" När jag öppnade ögonen och tittade på min leende sommarklädda lilla tös, så förstod jag. Solen sken in genom fönstret för första gången på läääänge! Usch va vi är svältfödda på sol och ljus i detta land. Storasyster var inte mycket senare hon. Hon kom iförd sin cykelhjälm och sa att hon ville cykla. Fler vårtecken behöver jag inte. Det är officiellt vår.
Undrar just om jag kommer få äta upp de orden senare...
 


lördag 15 februari 2014

Projekt: sovrum II

Min man sa häromdagen att om han kände oss rätt, så skulle vi ha en läsfåtölj i sovrummet inom tre dagar. Det tog inte ens det. Dagen efter var både fåtölj och pall på plats. Det blev IKEAs Ektorp.

Hörnan har redan blivit en favoritplats för alla i familjen. Nu ska vi bara hitta en bra läslampa också så är hörnan komplett.

fredag 14 februari 2014

Alla ❤️-dag

Varje år försöker jag intala mig själv att jag inte tycker om Alla hjärtans dag, men jag måste erkänna att det gör jag visst. Kommersialismen till trots, så gillar jag tanken på att det finns en dag om året då alla tänker lite extra på sina medmänniskor. Det kan vara att släppa före någon i busskön, hålla upp en dörr, ett leende eller en komplimang till en kollega på jobbet.

Jag läste en gång om en person som hade tänkt ta livet av sig, men just samma dag, var det en främling som log mot honom. Han ställde in sina planer för dagen och bestämde sig för att världen kanske inte var så hemsk ändå. Det tycker jag är vad Alla hjärtans dag handlar om.

En annan bra sak är ideella organisationer som använder dagen till extra klirr i kassan och det tycker jag är klockrent. Själv hjälper jag i år Hjärt- & lungfondens insamling till forskningen för hjärtfel hos nyfödda. Man kan välja vilket litet barns insamling man vill stödja. Esther, Tuvalis, Majas, Elmers, Theos etc. Hjälp fler små hjärtan att klappa!

Själv ska jag "fira" dagen med att vara tillsammans med min älskade familj och njuta lite extra av god mat, mys och ett gott vin.

Ta hand om varandra idag (och alla andra dagar)!
Puss & kram

 
             Två av mina tre ❤️                               Egengjort kort till mannen min

Tjejerna pysslar till pappa

torsdag 13 februari 2014

En hjärna? Jättegärna!

Varje kväll, precis vid insomningsögonblicket, är det som om min hjärna lägger i en extra växel. Som om alla chakran som finns att tillgå öppnas och allt är så tydligt, enkelt och klart. Ett problem som kan ha gäckat mig hela dagen blir plötsligt glasklart och kreativiteten flödar. Just då skulle jag antagligen kunna lösa hela Syrienkonflikten och ta fram ett botemedel mot cancer samtidigt. Förutsatt att jag var vaken förstås. För det är ju just det. Jag är någonstans mitt emellan vakenhet och sömn. Min hjärna går på högvarv, men det är som om den inte riktigt har kontakt med kroppen. Lite som att vara i koma. Kroppen lyder inte vad hjärnan säger åt den.

Det är ofta just då jag kommer på det där viktiga jag måste göra på jobbet dagen efter, vad jag ska komma ihåg att ta med till förskolan och bra inlägg till bloggen. Jag tänker alltid att jag borde kanske skriva ner detta så jag inte glömmer det under natten, men min inre röst säger mig att det kommer jag absolut komma ihåg. Det är ju en så himla bra idé! En sån glömmer man inte i första taget.

Och så somnar jag, natten går och på morgonen är hjärnan helt blank. Förutom det där skavandet om att jag hade en bra idé igår, men nu kan jag inte komma på vad det var. Om jag ändå hade skrivit ner den...

Jag somnar med en surrande och organiserad hjärna likt Stephen Hawking (ok, kanske inte riktigt) och vaknar upp med ett blankt blad, likt en nyfödd bebis (helt riktigt).

Som ni förstår hade jag en väldigt bra bloggidé igår kväll, men nu är den som bortblåst och ni får hålla tillgodo med en blogg om en superbra idé som jag inte kan komma ihåg. Lätt för mig att säga nu, och bra mycket svårare att bevisa.

Jag har funderat på att börja med meditation eller hypnotiseras för att öppna upp min hjärna i ett kontrollerat tillstånd och kunna ta del av alla mina ”briljanta” idéer. Vi får la se. Bra att jag har skrivit ner meditations/hypnosidén här i bloggen i alla fall, om jag skulle glömma den någon gång.
 

onsdag 12 februari 2014

Vi har sorg

En stor sorg har sänkt sig över familjens yngsta medlemmar. Kajsa och Johan finns inte längre bland oss. De har vikit hädan. Kastat in halsduken. De har lämnat oss. Intagit sista vilan. Satt tofflorna. Stämplat ut. Kilat vidare. Gått bort. De har gått till de sälla jaktmarkerna.

 

 
En gång stod de här så resliga och glada. De spred ljus och glädje. Nu finns bara en blöt fläck kvar.
Men minnet av Kajsa och Johan lever vidare. Nästa år har de ju lovat att komma tillbaka. Och tur är väl det (för hem- och sinnesfriden). Det är livet - för en snögubbe och snögumma.



R.I.P(is). Kajsa & Johan 

tisdag 11 februari 2014

Projekt: sovrum

Vårt nästa projekt är vårt master bedroom. Det har tyvärr blivit lite lidande med allt annat vi har fixat i huset. Vårt sovrum har mer blivit till en avlastningszon för allt som vi inte riktigt vet var vi ska göra med. Barnens urvuxna kläder, tavlor, resväskor mm bidrar inte riktigt till nån mysfaktor.

Men det ska det bli ändring på nu. I vår sekelskifteslägenhet körde vi på shabby chicinspirerat (fast inte så volangigt och spetsigt) och vi känner nog att vi trivdes bra med det.

Vi har redan börjat så smått. I helgen köpte vi en ny byrå till mig och ställde in en större i klädkammaren. Förvaring är A och O.

Vi har köpt en ny sängkappa och har börjat kika på en ny färgskala.




 

 

Vi tycker mycket om att läsa och skulle gärna vilja använda det stora rummet till mer än att bara sova (inga kommentarer på det, tack!). En läshörna vore perfekt. Vi är sugna på en vit Howardfåtölj eller en Ektorp från IKEA. Hjärtat säger en sak och plånboken en annan.

Howard vs Ektorp
 
Ett nytt överkast, några fina kuddar, ny matta, lampor och så är vi i hamn. Vi får väl se vad vi landar.
 

 
Fina kuddar från svenska mimou

måndag 10 februari 2014

Pyssel och fix

Helgen har gått i pysslets och fixets tecken. Vi har äntligen tagit ner alla jullampor i fönsterna. Det var inga stjärnor direkt, så vi tyckte gott att de kunde få sitta uppe hela mörka januari också och sprida ljus, men nu fick det vara nog. Jag såg några snygga lampor i en tidning som jag gärna skulle vilja ha, men med en tokhög prislapp, tänkte snåltanten att hon kunde vara lite kreativ och fixa själv. Nu blev inte slutresultatet precis som jag hade tänkt mig, men varde ljus i alla fall.

Hos min hovleverantör Clas Ohlsson, hittade jag lampsladdar och större glödlampor. Ville egentligen haft genomskinliga glödlampor för att få en industriell känsla , men eftersom jag inte har några planer på att genomföra några operationer i vardagsrummet, så fick det bli den frostade varianten. Efter lite skalande av elsladdar och skruvande av miniskruvar samt tips från coachen (svärfar), så var lamporna uppe. Om Gud vill och skorna håller, så ska det bli kopparrör istället för den vita kåpan upptill, men det får bli ett senare projekt.

 
Blev också klar med ett annat projekt i helgen som jag har pysslat med i en veckas tid nu. En rosa griffeltavla i lillasysters rum. Tyckte att det kunde vara ett kul pedagogiskt inslag och fint med en färgklick i hennes annars så kala vita rum.

Så här gjorde jag:
Först tejpade jag in ytan och målade ytterkanterna med vit färg för att säkra upp en snygg rak kantlinje. Sen rollade jag på rosa skoltavelfärg i 4 lager med en skumgummiroller. Slutligen limmade jag med hjälp av min man upp en ram runt färgplätten så att det skulle se ut som en tavla. Et voíla!

  
Viktigt med förarbetet..."En ser inte hur lång tid det har tagit, men väl hur det ser ut" 
 
Hjälpreda #1                                            Hjälpreda #2 
 
 
Klart!

lördag 8 februari 2014

Kamikazeuppdrag

Att handla med barn kan ibland kännas som ett självmordsuppdrag. Varför lurar man sig själv varje gång med att tro att IDAG blir det säkert bättre? Det blir det aldrig. Eller i alla fall väldigt sällan.

Igår utmanade vi ödet rejält och tog med oss tjejerna på FREDAGShandling på ICA. Puh! När två väldigt små människor springer omkring med egna små vagnar i en väldans fart bland en massa fredagsstressade människor blir det svettigt värre för oss föräldrar!

Men vi kom hem med både barn och det mesta av matvarorna på listan så det kändes bra.



Tjejerna tog täten

Idag gav vi oss på det igen! Att vi aldrig lär oss! Vi åkte till en byggvaruhandel för att köpa lite smått och gott. Oj va många gångar det finns att springa vilse bland där. Och oj va man kan skrika högt när mamma och pappa sätter fast en i vagnen.

Ett tag trodde jag att några andra lördagsshoppare skulle ringa soc.
"- Vet hut! Spänna fast ett stackars litet barn i en vagn på det där viset när hon gråter och protesterar högljutt".
"- Jo förstår du lilla tanten, det är för att jag vill komma hem med lika många (och helst samma) barn som jag kom hit med. Gärna också i ett och samma stycke. 10 fingrar och 10 tår."

Att släppa lös en otroligt snabb 3-åring i en byggvaruaffär är inte att rekommendera om man vill uppnå det ovanstående. Det är ett kamikazeuppdrag i sig. Både för barnet och föräldern.


 

fredag 7 februari 2014

Hemnetjunkie

Lugnt på jobbet idag. Var tvungen att kolla i almanackan om det kanske var röd dag idag. Nähe, inte det. Fungerar internet som det ska? Jodå, det gör det. Sitter och väntar på att en massa bollar ska studsa tillbaka till mig, men inget. Skulle ju kunna ställa mig på löpbandet en stund eller kanske städa lite i huset, men det gör jag inte. Vad gör jag då? Jo, kollar Hemnet såklart.

När vi har vunnit 15,5 miljoner på lotto så ska vi flytta hit. Så det så.




 
 
Och om vi "bara" skulle kamma hem 11,4 millar, så kan jag tänka mig att flytta hit. De har t.o.m. sänkt priset. Skynda fynda! 


 
 
 
 
Bäst att lämna in lördagens lottorad pronto.