tisdag 30 september 2014

Närodlat & härodlat

Mer ekologiskt och miljövänligt kan det knappast bli. Att bara ta ett steg utanför dörren och plocka ingredienser till middagen är fantastiskt!

måndag 29 september 2014

Vad blir det för mat?

Denna ständiga fråga från barnen och alltid samma ständiga svar från mamman:
"- Jag vet inte. Vi får se...".

Och jag VET verkligen INTE. Jag har helt tappat matinspirationen och barnen har genomskådat mitt försök till variation av kosten genom att byta ut makaroner mot tagliatelle eller fjärilspasta och köttfärssåsen mot falukorv eller köttbullar.

"- Jo då mammas älsklingar, det är stor skillnad på makaroner och fjärilspasta. Inte alls samma sak."
Så igår bad jag tjejerna att hjälpa mig med en veckomatsedel. Fiffigt, eller hur?! Då borde ju alla bli nöjda eftersom de har varit delaktiga i beslutet och jag får möjlighet att planera inköpen.

Önskemenyn lyder som följer:
Måndag: Nässelsoppa (jaha, var hittar jag nässlor i slutet på september? Funkar tistlar lika bra tro?)
Tisdag: Pannkakor
Onsdag: Chili con carne
Torsdag: Plättar (Lillasyster ville egentligen ha pannkakor igen men jag sa att det går inte, varpå hon valde plättar...same, same)
Fredag: Pancakes (storasyster tänkte till och menade att det inte alls var samma som pannkakor...)
Lördag: Laxpasta (Lillasysters förslag var godis med crème fraiche, pannkakor och blommor (?))
Söndag: Korv stroganoff utan lök

Även om kanske inte allt är genomförbart så fick jag ett hum om vad de vill ha och de fick känna sig delaktiga i den demokratiska processen. Win, win!

Helgen i övrigt: Storstädning i skrymslen och vrår jag inte visste fanns, gymnastik, sol, middag med grannarna, födelsedagskalas på Cosmonova, självgaddning av lillsyster (igen!), vårlöksplantering och thaimiddag.

IMAX-film på Cosmonova                      Lillasyster har tatuerat sig igen

lördag 27 september 2014

Fredagsmus

Igår var det fredag och barnen hade siktet inställt på "fredagsmus"...

På menyn stod den traditionella fredagstacosen med alla möjliga konstiga tillbehör som ananas och ketchup (?!)

Sen kollade vi på nån ny Netflixfilm tills månadens internetranson plötsligt tog slut. Inte så populärt vill jag lova. Pinsamt nog kan jag nog vara den skyldige efter en hel del Paradise Hotel-tittande... Jag VET, med betoning på PINSAMT. Men har man väl fastnat så har man...

Sen bråkade vi om tandborstning och läggning innan jag och mannen kunde sjunka ner i soffan som två blöta disktrasor och halvkolla på Idol som faktiskt var sämre än PH. Så det blev tidig nattning för oss vuxna också. Ingen fredagsmus här inte. Glamouren flödar!
 
     

fredag 26 september 2014

Happy Friday alla mammor!

Jag älskar den lite råa igenkänningshumorn i someecards. Bjuder på några härliga fredagsskratt för alla mammor (och pappor?)! Happy Friday!
 

 

torsdag 25 september 2014

Hösten har kommit!

Och det med besked. Regn, blåst, kyla och mer regn.

Men mitt i allt det blöta och kalla tycker jag faktiskt att det är lite mysigt att få bylsa på sig varma jackan och att se tjejerna hoppa i vattenpölarna.

Storasyster är fast besluten om att det är alla människor i himlen som bestämmer vädret, så idag vinkade hon till Gammelmormor M och tackade för att hon fick använda sitt prinsessparaply på väg till skolan.

Sen är det absolut inte heller fel att vara inne, tända en massa ljus eller en brasa, krypa upp i soffan under en filt i myskläder med duntofflorna på. Välkommen hösten!
 

tisdag 23 september 2014

Stolt som en tupp!

Ja nu är jag allt stolt som en tupp! Eller kanske höna. Skrutt i allt vad jantelagen heter - vi är grymma!

Jag & min man har med god hjälp från min far nämligen byggt en vägg med dörr till nya toaletten i vårt strandhus. Vi har måttat, planerat, sonderat byggmarknaden efter material, min far stod för inhandlingen och sen har vi byggt ihop allt. För många är kanske inte detta någon bedrift men för oss förstagångsbyggare är det stort.

Vi har dessutom fått klart vårt kök oxå (nästan) och det blev kanon!

Det var svårt att slita sig från vår lilla pärla i söndags. Vi ville verkligen inte åka hem igen. Ingen av oss. Det är så mysigt där nere nu, rofyllt och väldans praktiskt med en egen toalett inne. Både storasyster och lillasyster tycker att vi ska flytta dit året runt...

Nedan, före- & efterbilder.
Heja oss!
 
     
Köket bidde en toalett & garderob
             
Garderoben bidde ett kök

fredag 19 september 2014

Musteri Rosenhill

I veckan åkte vi ut på Ekerön och till Rosenhill för att musta våra äpplen. Eller nja, "våra" äpplen kanske är lite att ta i. Vi har fått äpplen från vänner och plockat fallfrukt i en park nära oss. Det blev otroligt god dricka utan tillsatser och närodlat som bara den. Rekommenderas varmt! Dessutom är det roligt att se hur det går till - både för stora och små. 

Vi fick med oss 12 liter äppelmust hem varav tre liter råsaft och resten pastöriserad. Mums! 
















onsdag 17 september 2014

In i dimman!

Tjo va det var dimmigt i morse! Knappt så man kunde se nåt framför sig. Lillasyster var orolig att vi skulle gå vilse på väg till förskolan...men det gick bra 😄

tisdag 16 september 2014

Kalashelg!

Helgen som gick bjöd på kalas på kalas på kalas.

På lördagen styrde vi kosan mot IKEA och några andra affärer för att hitta lite smått och gott till huset i allmänhet och tjejernas rum i synnerhet. Trots att vi var ute på uppdrag å tjejernas vägnar blev det skrik och panik så snart vi lämnat IKEAs lekland. How about some tacksamhet sisters???

På em hälsade vi på några vänner med deras nytillskott och tjejerna fick busa av sig! Vi trodde att de skulle somna gott i bilen på väg hem, men inte då. Först när vi hade några km kvar slocknade de båda. De höll låda i bilen med sång & "musik"
(eller vad man nu kan kalla lillasysters Gessleimitation).
"- Där åker en bil och den är blå, åå åå åå. Den åker fort och vi åker fort och månen är dääääääär och där går en flicka...la, la, laaaaaa" osv.



På söndagen laddade vi om batterierna, gick och röstade, bakade tårta och piffade lite i tjejernas rum. Tyckte det var hög tid för de att få gardiner efter 1,5 år i huset...

Sen kom farmor & farfar på besök och vi firade familjens yrväder 4-åring lite i efterskott med bubbel, chokladtårta & presenter. Senare på kvällen smet vi iväg och mötte upp med några vänner för namnsdagsmiddag och konsert med Ulf Lundell. Vilken krutgubbe & vilken helg!
 
 
 
  

fredag 12 september 2014

Fredagsradhus

I Frankrike bodde vi en natt i ett litet radhus (58 kvm) och då vaknade min undantryckta önskan om att få bo i ett radhus. Vi letade efter det perfekta radhuset när vi tidigare var på husjakt, men eftersom min man bott i radhus tidigare och vi redan hade två barn tyckte han att det var dags för ett hus vi kunde bo längre i.

Men drömma kan man ju alltid... Och hörni, glöm trånga, tråkiga radhus utan stil. Hej moderna rymliga radhus med bra tomt och insynsskydd från eventuellt nyfikna grannar. Därför bjuder jag idag på två nybyggda jättefina radhus med både yta, bra trädgård och många rum.

Radhus nr. 1: Gammelvägen 2 B i Sollentuna. Nyproducerat ljust 2-plansparhus om 132 kvm med öppen luftig planlösning, 6 rum, stor altan, balkong och skogen som granne.
 


Här kan man ha många trevliga fester

Eller varför inte radhus nr. 2: Sågtorpsvägen 47 A i Täby? Också ett modernt parhus med stor plan tomt och fiber indraget. Bingo!


Älskar vitputs!


 

Härlig plan tomt!
Nu blev jag allt sugen på att gå på visning. Kanske ska se vad det finns i helgen. Happy Friday!

torsdag 11 september 2014

Juan les Pins

Dagen efter bröllopet var vi hembjudna till brudens föräldrar på brunch men efter härligt bad, mingel och efter en lite för lång väntan på maten tackade vi för oss och drog vidare till nästa stopp. Det där med att hålla tider och fransmän verkar inte riktigt hänga ihop. Det är lite "mañana, mañana" där också, precis som i Spanien.

Men tur att vi åkte när vi gjorde (trots att vi återigen missade en massa gosaker), för vi hamnade i en bilkö som hette duga. Resan till Juan les Pins som skulle tagit ca 4 timmar landade på 6 timmar istället. Puh! Men barnen uppförde sig kanonbra (!?) hela bilresan och vi kunde checka in på vårt fina hotell och äta en härlig sen middag på hotellets privata strand. Underbart!

Dagen efter gjorde vi inte många knop. Och vi satte oss definitivt inte i nån bil på hela dagen. Det blev sol, bad, god mat, massage och sandslottsbyggande för hela slanten.

Nu är vi hemma igen och ekorrhjulet snurrar för fullt. Vi har haft en underbar resa! Surprice, vi har redan börjat planera nästa semester...

         

söndag 7 september 2014

4-årsdag & bröllop

Efter några dagar utan internet är vi tillbaka i civilisationen igen.

I fredags styrde vi kosan norrut mot en liten by vid namn Pont-Royal. Efter en ofrivillig sightseeing runt södra Frankrike, en hel del fula ord och många vägtullar mötte vi upp med min mans familj för bad och middag.

Dagen efter var det dags för födelsedagsfirande av lillasyster och eftersom hon är den morgonpigga av oss låtsassov hon och sneglade lite "diskret" på oss genom dörrspringan när vi kom för att gratulera för att sen gömma sig i garderoben. Vilken liten filur!

Sen blev det frukost med hela familjen H och poolbad innan det var dags för bilfärd till Saint-Privat och bröllop. Lillasyster, storasyster och kusin M var världens finaste små näbbar! När vi "skjutsade in" de små i kyrkan kom tankarna på när det är dags för de att gifta sig och då kom naturligtvis tårarna. Glädjetårar förstås.

Sen middag och fest för de som orkade. Våra tappra små orkade vara uppe till 00:00 - REKORD! Sen vek vi alla in hovarna, vuxna som barn, fullt nöjda med födelse- och bröllopsdag trots att vi missade både chokladefterrätten och champagnen...


    
 
     
 

fredag 5 september 2014

Nice är nice!

Nu är vi framme i härliga Frankrike.

Flygresan gick jättebra! Tre timmar är alldeles lagom resa för två små barn med spring i benen. Vi hade sex platser helt för oss själva så tjejerna kunde sova gott.

Väl framme hämtade vi ut vår hyrbil och styrde kosan mot Nice och Hotel Le Royal som ligger mitt på strandpromenaden. Så fint läge!

Efter vinlunch i skuggan av ett apelsinträd blev det bad i Medelhavsvågorna. Nice strand är full av en massa mjuka solvarma stenar så det blev stenbyggande istället för sandslottsbyggande. Det köpte tjejerna direkt och hade jättekul!

På kvällen blev det middag i gamla Nice. Det är mysiga små gränder med torg där restaurangerna ligger tätt. Lillasyster pallade inte hela vägen utan somnade gott i vagnen innan maten. När vi andra var redo för bingen, gissa vem som var pigg?