tisdag 30 december 2014

Lite lyckligare...

Halleluja, bilen har startat! Den behövde "bara" lite mildare väder, en motorvärmarsladd och dubbla startkablar för att komma igång. Vilken lättnad! #litelyckligare

Så igår tog vi svarta faran och åkte till Hundfjället för lite skidåkning. Det blev många skratt, en del gnäll från en viss frusen tös, en livräddande rush från farmor (favorit i repris!), god utegrillad korv och varm choklad.

När alla barn var nöjda, frusna och trötta åkte vi till Gammelgården för våfflor - mums!

Idag bär det av hemåt igen till vårt lilla hus som vi inte sett på ett bra tag nu. Hur bra semestern i söder och norr än varit och hur bortskämda vi än har blivit, så ska det bli väldans skönt att somna i våra egna sängar i natt.



söndag 28 december 2014

Car trouble

Semestern kunde börjat något bättre... Tydligen är vår bil mer utav en sommarbil än vinter. Den har snopet nog gått i ide vid -25 grader. Vi har försökt med startkablar, nån annan dundermojäng och motorfläkt, men den visar tyvärr inga livstecken.

En fördel med att vara i en liten håla som denna är att folk är så vänliga och tjänstvilliga. Nere i byn hittade svärfar och svärmor en man som kände en annan som kände en tredje som hade en bärgningsbil. Så nu inväntar vi en bärgare som ska köra vår bil till ett varmgarage över natten vilket förhoppningsvis ska göra susen för vår frusna lilla pärla. Håller tummarna!


lördag 27 december 2014

Snö & vinter

Hoppas att ni alla haft några sköna juldagar!

Efter julfirande på västkusten har vi nu tagit oss längre norrut. Närmre bestämt till Dalarna och min mans föräldrars vinterstuga. Här ska vi stanna några dagar och njuta av frisk luft, lugn och ro.

Idag är det -22 grader men vi har trotsat kylan och åkt lite pulka, lagat kolbullar på utehällen och busat lite i snön.

tisdag 23 december 2014

Jul på västkusten

Nu har vi tagit oss ner till västkusten för lite julfirande med min familj.

Igår hade vi barnvakt och jag och mannen åkte in till stan för sista julklappsshoppingen och för att fira vår 8-åriga förlovningsdag.


    


Och idag har vi varit i vår lilla stuga för att se så att den stod kvar. Det gjorde den som tur var. Den är så mysig! Havet var dock inte lika mysigt - men mäktigt var det! Längtar redan till sommaren!

 
    

fredag 19 december 2014

Mobilförbud råder

I vårt hem råder numera mobilförbud på specifika platser. Det är storasyster som har höjt sin röst angående vårt telefonanvändande och placerat ut lappar lite här och där i huset. Skärpning på den fronten mamma och pappa!

Hon har förvisso målat in sig lite i ett hörn eftersom utan mammas mobil kan hon inte spela julkalenderspelet på min iPhone.
"-Tänkte inte på det..."

Med det önskar jag alla läsare en härlig fredag! Och hörni, lägg undan den där mobilen eller datorn och kika upp på omvärlden. Den är fin!
 
 
    

torsdag 18 december 2014

Hej vintern!

Alltså, vad hände igår? Ena stunden var det solsken, lillasyster kvittrade om sommar och jag bloggade. Sen försvann solen och det började komma snöblandat regn som blev till stora fluffiga snöflingor och vips var det vinter. Snacka om ombytligt väder!

Idag har den fina snön förbytts till slask, men det var väldans fint att vakna upp till ett vinterlandskap i morse. Har hört att det finns en god chans till snö på julafton här i Stockholmsområdet. Vi ska tyvärr inte vara hemma, men kanske att snön även hittar till oss.
 
 

onsdag 17 december 2014

Glad sommar!

Lillasyster hävdar bestämt att det är sommar eftersom solen skiner. Och vem är väl jag att grusa hennes fina sommardrömmar?!

Det är ju faktiskt fullt förståeligt att hon tror det eftersom vi knappt har sett en endaste naken lite än solstråle på flera månader... Det får gärna bli sommar eller varför inte en rejält vit och solig vinter.
 
 

tisdag 16 december 2014

Helgen i bilder

Helgen bjöd på traditionell julmarknad i Gamla stan, flytthjälp i Älvsjö, fika på mysiga Brostugan och en massa annat skoj.

     
Julmarknad i Gamla stan
 
    
Adventsfika på Brostugan, Kärsön
    
 

torsdag 11 december 2014

Granen står så grön och grann...

Eftersom vi inte kommer vara hemma så mycket i jul, har vi tjuvstartat med julgran och pynt.

På så sätt får vi njuta längre av julen. Allt gott.

PS. Lillasyster är piggelin igen och hänger glatt i taklampan... Nåja, kanske inte. Men det hade inte varit HELT omöjligt. Alls. Faktiskt. DS.
 

onsdag 10 december 2014

Sjukt dåligt väder

Regnet piskar mot rutorna, vinden viner utanför och här hemma har vi sjukstuga.

Kl. 06:09 kom lillasyster in till oss i morse och makade ner sin varma lilla barnkropp mellan oss. När vi alla hade lagt oss någorlunda bekvämt tillrätta igen och vi precis skulle till att träffa John Blund igen, hördes ett hulkande från den lilla människan som nu låg på tvären i vår säng. Handlingskraftig som jag är (ha, ha så fick jag det sagt) fångade jag upp lillasyster i famnen och rusade in på toaletten i tid. Hej magsjukan!

Så, till storasysters stora förtret, fick hon också stanna hemma även idag. Till saken hör nämligen att hon redan har varit hemma två dagar denna vecka pga. en vattenläcka från toaletten på hennes skola. Eeeeeuuuu! Hennes avdelning är avstängd tv. och skolan håller på att leta fram nya lokaler till hela klassen - 59 elever. Det är lite som att trolla med knäna, men de verkar ha en lösning på gång.

Tills dess kurar vi hemma, inne i värmen, dricker nyponsoppa och knaprar vitpepparkorn.

fredag 5 december 2014

Ernstinspiration

 
Jag kikade på "Jul med Ernst" igår och fick inspiration till att göra en dörrkrans som är mer sylta än sushi, så att säga. Lite mossa, kottar, pinnar, paradisäpplen, lim m.m. - Et voilà!

Happy fredag!
 
   
Bild lånad från Ernst Facebooksida                                                                        

tisdag 2 december 2014

Frostfeber och en biltoalett...

22 dagar kvar till julafton och paniken över julklappar börjar komma smygande. Storasyster har jobbat på sin dubbelsidiga önskelista ett bra tag och den rymmer mycket kan jag lova. Hon önskar sig i princip allt som går att finna i affärerna och allt lillasyster vill ha är en biltoalett. Ja, en toalett att ha i bilen. Med säkerhetsbälte såklart så att man kan kissa när man åker. Smart va?!

Storasysters önskelista ser ut så här.

Glasklart, eller hur?!

För er som möjligtvis har lite svårt att tyda de fina bilderna står det ungefär så här:

1) Frostklänningar
2) Ny skolväska som man bär tvärs över eller en ny cool rygga
3) Gympapåse (Frost, Violetta, Barbie.... inte Hello Kitty)
4) Inträde till Busfabriken
5) Biobiljett
6) Inträde till Experium i Sälen
7) FunLoom-bands
8) Rosa/regnbågsfärgad Barbiehäst eller enhörning (se bild)
9) Barbie med vingar
10) Monster High-dockor och Monster High-utklädningskläder

Lillasyster önskar sig:
1) En biltoalett (?!)
2) Frostklänningarna och andra utklädningskläder
3) Frosttiara från BR (se bild)
4) En Elsaperuk (blont långt hår i fläta) och en Annaperuk
5) Frostdockorna som bebisar (se bild på Elsa)
6) Allt annat som har att göra med Frost (kläder, hårklämmor, Olofgubbe, pysselbok mm)
7) Inträde till Busfabriken
8) Biobiljett
9) Inträde till Experium i Sälen

En film att ha på våra långa bilresor (detta önskar mamma & pappa för att resan ska bli dräglig)

   

måndag 1 december 2014

En rofylld adventshelg...

Jovisst fanns det stunder under helgen då det rådde lugn adventsstämning här hemma. När båda barnen sov eller hade munnen full av pepparkaka till exempel.

Helgens tema: att slänga upp adventsljusstakarna noggrant städa varje fönsterkarm och putsa alla fönster innan stakar och stjärnor högtidligt sattes upp. Till detta pyssel ville vi ha julmusik och lugna barn. Önskan gick dock inte riktigt hem, men uppdraget blev i alla fall slutfört. Visst saknas det någon kontakt och nån timer här och där, men på det stora hela så är vi i fas med resten av gatan.

Mannen min jobbade i lördags så jag tog med mig tjejerna till en julmarknad. Dock slutade vår utflykt i att lillasyster tillsammans med sin kompis löpte amok mellan alla stånd och kokande glöggrytor med mig och kompisens mamma i hälarna. Vilken syn, två arga och svettiga mammor jagande efter två fyraåriga yrväder till alla övriga julmarknadsbesökare stora förskräckelse förtjusning. Låt oss säga som så här, inget lördagsgodis för lillasyster under resten av året.
 
Igår var lillasyster på kalas och jag och storasyster fick en mysig mamma-dotterstund på Nacka Forum. Storasyster var i himmelriket! Vi sprang ut och in i vareviga leksaksbutik och hon önskade sig i stort sett allt. Jag försökte förklara att man inte kan få allt man önskar sig, men jag tror inte det riktigt gick in. Hon var i extas! Mysigt hade vi i alla fall och jag ser fram emot fler mamma-dottersshoppingturer framöver.
Sen avrundade vi den första advent med glöggfika hos våra vänner och den första riktiga julstämningen infann sig. Dock var vi rätt möra efter helgens jagande, pyntande, jobbande och kalasande.  
  

söndag 30 november 2014

Strålande advent!

Äntligen får jag tända ljusstakarna i fönstret med gott samvete och njuta av adventsmys med pepparkakor och glögg. Jag har smygpyntat i veckan men eftersom jag är väldigt traditionell av mig har jag inte riktigt velat tända stakarna och stjärnorna- men nu så!

Önskar er alla en strålande första advent!




fredag 28 november 2014

Julbak

Idag har jag och en vän + våra tre döttrar bakat pepparkakor och schackrutor. Julmusiken skrålade ur högtalarna, himmelska dofter spred sig i huset och hälften av all deg hamnade i två av döttrarnas munnar, gissa vilka... Detta trots mammans förmaningar om att inte äta för mycket av just den varan...

Nu börjar det faktiskt kännas som att julen är på gång och alldeles runt hörnet väntar advent.

torsdag 27 november 2014

Bli slim med sim!

När alla börjar svulla i julbord och skandera att man måste unna sig lite gott nu inför julen så gör jag tvärtom. Tro nu inte att jag är dunderpretto och har en självdisciplin utav bara den, utan det är mer att jag måste bli av med de missklädande kilona på och strax ovanför rumpan. A.k.a bilring.

I förra veckan köpte jag simkort och har sen dess varit en flitig (nåja, förekommande) besökare i simhallen.

Efter två graviditeter gick jag 2012 ner alla mina babykilon med hjälp av tantsim (=enträget upprepat simmande i lugn takt) och tonade kroppen till helt klart godkänt resultat för en tvåbarnsmorsa över 30 år. Nu tänker jag göra det igen.

Jag är inte någon speciellt god simmare och mitt vänsterben sprattlar till ovanför ytan i sisådär vart femte bentag, men jag håller mig flytande och jag simmar raskt förbi alla pensionärer i bassängen och känner mig grymt bra. Allting är relativt...

Så håll till höger i bassängen alla 85+are med blåtonat hår och höftprotes, för här kommer jag med mitt sprattelben och min bilring runt midjan.


2012 och typ nu...vad hände?
(nedre bilden lånad från iform.se)

måndag 24 november 2014

En månad kvar till Jul...

Idag är det exakt en månad kvar till julafton och jag kan riktigt känna hur julstämningen börjar infinna sig. Det är pyntat på gatorna och i butikerna står glögg och pepparkakor på paradplats.

Storasyster är i full gång med att göra sin önskelista och givmild och snäll som hon är har hon också passat på att önska sig lite fina klappar till mamma, pappa och Lillasyster oxå. Så om Tomten kan höra hennes önskan, så kommer jag och min man få dessa fina tröjor under granen i år...

His and hers matchande rentröjor. Det ni!

torsdag 20 november 2014

Tillfälligt avbrott

Hoppla, inte mycket aktivitet här på senaste. Sorry för det!

Det har varit lite annat som har hållit mig sysselsatt. Får se om jag kan berätta mer om det snart. Lite kul småprojekt helt enkelt.

fredag 14 november 2014

torsdag 13 november 2014

Förändring av ondo

Igår gjorde jag mig till och varierade den traditionella spagettin & köttfärssåsen med snäckpasta & kyckling, rödlök, paprika samt sugar snaps.

Först fick den nya rätten ros i mängder, bara för att sekunden senare bytas ut mot ris.

För att göra historien kort, slutade det med att tjejerna åt pasta med ketchup och macka. En bra sammansatt och hälsosam middag...eller? Men bättre att de får i sig något än inget, tänker jag...
 
 

onsdag 12 november 2014

November...

Det är mörkt ute. Det är kallt. Det är grått, grått grått, vart man än vänder blicken. Det kallas visst för november.

Jag vet att man inte ska längta framåt men jag kan inte låta bli att längta lite till advent och decembermyset. Adventsljusstakar och stjärnor i fönstren, Lucia, pepparkakor, lussebullar och hela baletten. Snö är också välkommet, bara det inte blir en repris på förra veckans blask och slask.

Inte undra på att man känner sig lite deppig och rastlös. Jag röstar för att skippa november månad och gå direkt till december. Utan att passera GÅ.

måndag 10 november 2014

Kärt besök, isprinsessor & kalas

Måndag igen och jag känner mig helt under bordet. Heter det ens så? ...under vädret heter det nog! Under bordet är nåt HELT annat - ha, ha! Jag mår inte helt hundra kan man säga istället. Antar att det är en urladdning efter fyra intensiva (men roliga) dagar.

Min mor kom på besök i torsdags. Ett mycket kärt och efterlängtat återseende! Vi sågs senast i september. Det blir tyvärr så när man bor 50 mil ifrån varandra. Tjejerna blev tokglada och var uppspelta i två dygn. När min mor åkt i lördags blev det skridskopremiär som tröst. Lycka!

Och igår var det två kalas och två farsdagsfirande. Skönt att det är måndag igen så man kan ta det lilla lugna 😉


  
  

torsdag 6 november 2014

Ja, se det snöar!

Idag var det då inga större problem att få upp tjejerna ur sängen. De formligen studsade upp när de hörde orden:
- Det snöar!
Vilken lycka!

Det var glada barn som gick med pappa till förskola och skola idag. Själv stannade jag kvar inne i värmen framför brasan. Bästa stället i min mening.

   

onsdag 5 november 2014

Löss var'e här!

Visst kliar det i håret? Det gör det i alla fall på mig så fort jag hör ordet "löss". Huvaligen!

Än så länge har vi varit förskonade från otyget men det känns som en tidsfråga... De är nära nu. Lössen. Såg denna lapp på lillasysters avdelning idag.



Nytt för mig var att löss, eller gnetter (äggen) inte kliar. Men hur ska man då veta? Det kanske ligger flera lusbon och gottar sig i alla våra hårbottnar nu?! Hemska tanke! Ikväll blir det avlusning (?) och storbad för samtliga i familjen! Åh, nu tror jag minsann att det kliar än värre...

tisdag 4 november 2014

Bus eller godis?

Så var helgen förbi och med den alla spökerier. Spindelnätet är nu nerplockat och godiset uppätet men pumpan på trappen vittnar om helgen som var.

Vi hade en liten Halloweenfest med våra vänner i fredags och alla barn tyckte det var toppen! De var utklädda och förväntansfulla när det ringde på dörren första gången:
- Bus eller godis? frågade lillasyster glatt.
- Eeeeehhh, men det ska ju vi säga, svarade ett lite förvånat monster.

Och i ungefär den stilen fortsatte kvällen. Uppspelta barn, spökrunda i trädgården (med ett riktigt spöke), bloddrinkar med spindlar, monster, häxor och skelett på besök, blodiga korvfingar, chokladbullemonster och en väldans massa bus och godis.